Arttırılmış Gerçeklik (Ar) Ve Endüstriyel Kullanımı

Sanal gerçekliğin aldatıcılığı ve artık insanları tatmin edemeyen yavan işleyişinden, gerçek dünya ortamını kullanarak kendimize çizdiğimiz sanal alemin en basit ifadesidir arttırılmış gerçeklik. Çalışmalarına geçtiğimiz yüzyılda başlanan sanal gerçeklik teknolojisi; gerçek dünyayı göremeyen kullanıcıları boş bir ortam içerisine yerleştirilen figür ve öğeler ile, hafızasına yüklenen senaryo bünyesinde etkilemeyi amaçlayan ve bunu yaparken tamamen gerçek dünyadan uzaklaşmalarını sağlayan bir ekran teknolojisidir.

Orijinal adı “Augmented Reality (AR)” olan ve dilimize arttırılmış gerçeklik şeklinde tercüme edilen kavram; sanal gerçeklik öğeleri ile gerçek dünyayı bir araya getirerek, içinde yaşadığımız çevreden ve bulunduğumuz ortamdan kopmadan dijital dünya ile etkileşimin devam etmesini ifade etmektedir. Bu teknolojinin temel çalışma prensibi ise; kamera vasıtasıyla gerçek dünya görüntüsünün alınması sırasında, önceden belirlenmiş gerçek dünya konumlarına sanal nesnelerin bağlanması ile alınan verilerin çıktı görüntüsünün eş zamanlı olarak izlenebilmesidir.

AR Denemeleri ve Geleceği

İlk kullanım alanı olan, savaş uçağı pilotlarının kasklarındaki ekran ile gözünü hedeften ayırmadan ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşabilmesini sağlayan, ancak ağırlığı ve dönemin şartlarındaki maliyeti sebebiyle diğer çalışma alanlarında kullanım alanı bulamayan bu teknoloji, 2000’li yıllara kadar farklı çevrelerce denenmeye çalışılsa da; ekran ve sensör araçlarının arzu edilen seviyeye henüz gelememiş olmasından dolayı hak ettiği rağbeti görememiştir. Yalnız son 10 yıl içerisinde mikro elektronik, mikro mekanik ve mikro optik alanlarında meydana gelen gelişmeler, adete bu teknolojiyi ihya etmiş ve binek araçlarımızın ekranlarından başlayarak gözlüklerimize kadar pek çok uygulama alanı doğmasına vesile olmuştur. Hatta bu teknolojinin ilerleyen zamanda akıllı telefonları da içine alarak insan-bilgisayar etkileşiminde yeni bir bilişim akımı başlatacağı düşünülmektedir.

Endüstiride AR Kullanımı

Keşfedilen teknolojiler mevcut araçların güncellenmesinden daha ziyade yeni tasarımlara ve buluşlara olan ihtiyaca da kapı araladığından; yeni nesil teknolojilere eğilimli olan mühendislere de sayısız olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda AR’in endüstriyel kullanımı her geçen gün artmaktadır. Günümüzde çalışanların kullanacakları aletlere kolaylıkla erişebilmesi ve cihazları sanal ortamda deneyebilmesi, çalışma alanlarının taranarak yeni alanlar açma ve düzenleme yapılabilmesi, sanal donanımların işletilmesi ve bakımlarının yapılabilmesi gibi bir çok yenilik, endüstriyel sektörde günlük hayatın bir parçası haline gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir