RFID Etiket

RFID nedir?  RFID radyo frekanslı tanıma cihazı olarak bilinip canlı – cansız tüm nesnelerin belirli bir uzaklıktan tanınmasını sağlayan bir teknoloji harikasıdır. Bu teknoloji harikasının sağlamış olduğu yenilikler ve kolaylıklar sayesine günlük hayatta pek çok alanda yaptığımız işlemler daha kolay bir hale geliyor.

RFID etiketleri, tanımlamak istediğimiz nesne üzerine yerleştirdiğimiz takdirde, etiketlerin içinde bulunduğu radyo frekansları ile gerekli iletişimi ve bilgiyi sağlamaktayız.  Bu etiketler teknolojiye uyum sağlamış etiketlerin modernize edilmiş şekilleridir. Etiketler içine bir nesne ile ilgi istediğimiz tüm bilgiler kaydedilebilmektedir.  RFID etiketlerin kendine özgü bir saklama kapasitesi bulunmaktadır. Bu kapasite tanımlayacağı ürüne göre değişiklik gösterir.

RFID, tarzındaki etiketlerin enerjiyi alma şekilleri birbirinden farklıdır ve üçe ayrılmaktadır:                1.) Aktif Etiket

2.) Yarı pasif etiket

3.) Pasif etiket

Bu tarz çeşit çokluğu ile her ihtiyaca uygun olarak hazırlanmış olan etiketler müşterinin isteği doğrultusunda değişik şekillerde ve büyüklüklerde tasarlanabilmektedir.  Her RFID, özgün bir çip kimlik numarası ya da kod numarası bulunmaktadır. Bu bilgiler üreticiler tarafından bilinen özel bilgilerdir. Başkalarının bu bilgilere ulaşması engellenebilmekte bu yönüyle gizliliği ön planda tutmaktadır.

Özel bir etiket türü olan bu etiket diğer etiketlerden farklı özelliklere sahip oluşu ve özel işler için kullanılıyor olmasından dolayı ilgi çekicidir. Bu etiket türleri; elle taşınabilir, araca monte edilebilir ve sabit kullanılabilir. RFID yazıcılarının da sabit ve taşınabilir modelleri olup görevleri  ise etiket içindeki çiplere bilgi kaydedilmesi, bilgilerin okunması ve bilgilerin güncellenmesidir. Etiketi basan yazıcılarda bulunmaktadır. RFID sistemlerinin uygulama alanları; hayvan takibi, ziyaretçi takibi, mal takibi, personel takibi gibi takiplerin yapıldığı sahalardır.

Bu etiketleri insan gücünün azalmasını sağlamakla kullanıcılarının da yüzünü güldürmeyi başarmıştır. İnsan gücünden sağlamış olduğu tasarruf ile pek çok insanın bir araya gelip yapacağı bir işi RFID tek başına yapabilmiştir. Konteyner ve kasa takibi gibi konularda da çok fazla işlevselliğe sahip olan RFID, sevk bazında depozitolu ürünlerin takibini, otomatik uyarı sistemi takibi, bayi, envanter takibi ve raporlama takibini, hurda ve kusurlu ürünlerin sayılma takibini de yapmaktadır.